echografie

bevallen

zwangerschap

aanmelden

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons aanmelden. Dit kan zowel telefonisch als via de mail. Een verwijzing van je huisarts hebben we daar niet voor nodig. Wij noteren enkele gegevens van je en plannen direct een afspraak voor een eerste bezoek bij onze praktijk. Nadat je bent aangemeld kun je altijd bij ons terecht met vragen over je zwangerschap. Dat zorgt voor een gerust gevoel.

eerste bezoek zwangerschap

Rond 8 weken zwangerschap bezoek je onze praktijk voor het eerst. Tijdens dit bezoek wordt een eerste echo gemaakt. Deze echo is om te kijken of de zwangerschap zich goed ontwikkelt en om een eerste indruk te krijgen van je uitgerekende datum. Onze praktijkruimte is groot genoeg om familieleden te ontvangen. Uiteraard maken wij ook graag kennis met je partner en eventuele kinderen. Voor de kinderen staat in de wacht- en spreekkamer een leuk speelhoekje klaar. Tijdens dit bezoek wordt een vervolgafspraak ingepland voor het intakegesprek met als doel het vaststellen van eventuele risico’s die extra aandacht nodig hebben. Hiervoor stellen we jou en je partner een aantal vragen. Je krijgt ook veel informatie over belangrijke praktische zaken en indien gewenst over mogelijke onderzoeken tijdens de zwangerschap (nipt, 13 weken echo, 20 weken echo). Kijk voor meer informatie op www.pns.nl of www.deverloskundige.nl

vervolgcontroles zwangerschap

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten per keer. Tijdens deze afspraken controleren en bespreken we de ontwikkeling van je zwangerschap. We maken altijd tijd voor jouw vragen en het bespreken van zaken die jij belangrijk vindt. Als je denkt dat het bespreken meer tijd nodig heeft, vragen we je om hiervoor een dubbele afspraak te maken. Tijdens de controles maak je met alle verloskundigen kennis, zodat je iedereen aan het eind van je zwangerschap even goed kent. Naarmate je zwangerschap vordert, bezoek je ons steeds vaker. Als je een vraag hebt die niet kan wachten tot de volgende controle, kun je altijd telefonisch of per mail contact opnemen.

Centering Zwangerschap

Sinds 2023 zijn we, als eerste verloskundigenpraktijk in de gemeente Heerlen, gestart met Centering Zwangerschap Bij Centering Zwangerschap wordt er een vernieuwde vorm van zwangerschapsbegeleiding aangeboden: tijdens 10 bijeenkomsten van 2 uur worden  vrouwen die ongeveer even ver zwanger zijn, begeleid door hun eigen verloskundige. Tijdens deze bijeenkomsten worden de reguliere medische controles uitgevoerd en er wordt informatie op interactieve manier gedeeld over verschillende relevante onderwerpen zoals: gezondheid, leefstijl, de bevalling, de kraamtijd en het ouderschap. De zwangeren hebben hierin een grote inbreng en kunnen veel informatie en ervaringen delen. Bij de bijeenkomsten die over de bevalling en de kraamtijd gaan, worden ook de partners uitgenodigd om deel te nemen. Na deze gezamenlijke bijeenkomsten vinden er in de laatste weken van de zwangerschap weer individuele controle afspraken plaats. De afsluitende bijeenkomst vindt plaats zo’n 6 weken nadat alle vrouwen bevallen zijn, natuurlijk samen met hun baby!

Vrouwen die deelgenomen hebben aan Centering Zwangerschap geven aan meer steun te hebben ervaren, zich beter voorbereid te voelen op de toekomst en zich meer betrokken te voelen bij de zorg. Daarnaast blijkt uit TNO-onderzoek dat Centering Zwangerschap in vergelijking met individuele zorg leidt tot betere zwangerschapsuitkomsten: minder pijnmedicatie bij de bevalling, vaker starten met borstvoeding en minder verwijzingen  in de zwangerschap.

Meer informatie hierover kun je vinden op: www. centeringzorg.nl

kinderwensspreekuur

De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Het is dus verstandig om vooraf al bij mogelijke risico’s stil te staan. Als je nog niet zwanger bent, maar wel een kinderwens hebt en je je goed wilt voorbereiden op een zwangerschap, ben je welkom op ons kinderwensspreekuur (preconceptiespreekuur). Tijdens dit spreekuur bespreken we verschillende belangrijke onderwerpen rondom zwanger worden en krijg je informatie en advies toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Denk aan het stoppen met anticonceptie, vruchtbaarheid en het slikken van foliumzuur. Over gezonde voeding, roken, alcohol en medicijngebruik. Of er misschien bepaalde ziekten voorkomen in je familie. Soms is het verstandig om al voordat je zwanger bent bepaalde onderzoeken te doen, of maatregelen te nemen. Kinderwensspreekuren zijn bedoeld voor vrouwen én mannen. De gezondheid en leefstijl van beiden is namelijk van invloed op een gezonde zwangerschap. Kijk voor meer informatie op www.zwangerwijzer.nl