echografie

bevallen

zwangerschap

aanmelden

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je bij ons aanmelden. Dit kan zowel telefonisch als via de mail. Een verwijzing van je huisarts hebben we daar niet voor nodig. Wij noteren enkele gegevens van je en plannen direct een afspraak voor een eerste bezoek bij onze praktijk. Nadat je bent aangemeld kun je altijd bij ons terecht met vragen over je zwangerschap. Dat zorgt voor een gerust gevoel.

eerste bezoek zwangerschap

Rond 8 weken zwangerschap bezoek je onze praktijk voor het eerst. Tijdens dit bezoek wordt een eerste echo gemaakt. Deze echo is om te kijken of de zwangerschap zich goed ontwikkelt en om een eerste indruk te krijgen van je uitgerekende datum. Onze praktijkruimte is groot genoeg om familieleden te ontvangen. Uiteraard maken wij ook graag kennis met je partner en eventuele kinderen. Voor de kinderen staat in de wacht- en spreekkamer een leuk speelhoekje klaar. Tijdens dit bezoek wordt een vervolgafspraak ingepland voor het intakegesprek met als doel het vaststellen van eventuele risico’s die extra aandacht nodig hebben. Hiervoor stellen we jou en je partner een aantal vragen. Je krijgt ook veel informatie over belangrijke praktische zaken en indien gewenst over mogelijke onderzoeken tijdens de zwangerschap (nipt, 13 weken echo, 20 weken echo). Kijk voor meer informatie op www.pns.nl of www.deverloskundige.nl

vervolgcontroles zwangerschap

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten per keer. Tijdens deze afspraken controleren en bespreken we de ontwikkeling van je zwangerschap. We maken altijd tijd voor jouw vragen en het bespreken van zaken die jij belangrijk vindt. Als je denkt dat het bespreken meer tijd nodig heeft, vragen we je om hiervoor een dubbele afspraak te maken. Tijdens de controles maak je met alle verloskundigen kennis, zodat je iedereen aan het eind van je zwangerschap even goed kent. Naarmate je zwangerschap vordert, bezoek je ons steeds vaker. Als je een vraag hebt die niet kan wachten tot de volgende controle, kun je altijd telefonisch of per mail contact opnemen.

kiekeboe-spreekuur

Tussen de reguliere zwangerschapscontroles door kun je – zo vaak als je wilt –even naar je kleintje kijken met de echo (uitgezonderd in COVID-19 tijden). Kijk voor de actuele data en tijdstippen van dit spreekuur op Facebook of Twitter.

kinderwensspreekuur 

De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Het is dus verstandig om vooraf al bij mogelijke risico’s stil te staan. Als je nog niet zwanger bent, maar wel een kinderwens hebt en je je goed wilt voorbereiden op een zwangerschap, ben je welkom op ons kinderwensspreekuur (preconceptiespreekuur). Tijdens dit spreekuur bespreken we verschillende belangrijke onderwerpen rondom zwanger worden en krijg je informatie en advies toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Denk aan het stoppen met anticonceptie, vruchtbaarheid en het slikken van foliumzuur. Over gezonde voeding, roken, alcohol en medicijngebruik. Of er misschien bepaalde ziekten voorkomen in je familie. Soms is het verstandig om al voordat je zwanger bent bepaalde onderzoeken te doen, of maatregelen te nemen. Kinderwensspreekuren zijn bedoeld voor vrouwen én mannen. De gezondheid en leefstijl van beiden is namelijk van invloed op een gezonde zwangerschap. Kijk voor meer informatie op www.zwangerwijzer.nl